De vitaliteitworkshops van 2022

Alle deelnemers van de Zitloze Werkdag konden twee workshops kiezen om te volgen op dinsdag 14 juni. Elke workshop stond in het teken van vitaliteit onderverdeeld in de thema’s bewegen, mentaliteit en voeding. Hieronder staan alle workshops beschreven van de editie van 2022 inclusief welke wetenschapper, expert of TeamNL speler de workshop geeft. 

Rolstoelbasketbalclinic

TeamNL spelers

Een actieve workshop waar je samen met een speler van het Nederlands rolstoelbasketbal team kennis maakt met rolstoelbasketbal. Deze paralympiër neemt je mee in zijn of haar sport op thuisbasis Papendal. Ervaar hoe het is om rolstoelbasketbal te spelen. De clinic bestaat uit het leren voortbewegen in een rolstoel, het onder de knie krijgen van rolstoelbasketbal-technieken en het spelen van partijvormen. Met letterlijk vallen en opstaan, beleef je inspirerende en intensieve momenten. Dit is wel héél actief zitten!  

Zitworkshop

Wessel Breeuwsma & TeamNL speler

Bewegingswetenschapper Wessel Breeuwsma laat je samen met een TeamNL speler ervaren waarom een goede zithouding en regelmatig bewegen tijdens de werkdag klachten kan voorkomen. Krijg antwoord op vragen als: wat gebeurt er met spieren die niet of nauwelijks bewogen worden? Waarom hebben wij 24 ruggenwervels? Hoe blijven mijn spieren soepel tijdens een werkdag? De antwoorden en voorbeelden worden op laagdrempelige en duidelijke wijze beantwoord met een gezonde dosis humor. Daarmee zorgen we voor bewustwording van zitgedrag en zetten we je aan het denken over de gevolgen. 

Mentale weerbaarheid

Paralympisch Kampioen Bo Kramer

Vitaliteit gaat verder dan fysieke gesteldheid, het mentale aspect is een niet te onderschatten onderdeel. Reken maar dat er op dat gebied in deze coronatijd veel van ons gevraagd wordt. Ervaar middels een bijzonder levensverhaal van Bo Kramer hoe motivatie, omgaan met tegenslagen en aanpassingsvermogen in te zetten is in het dagelijks leven. Ze weet als geen ander hoe dat moet, van het overwinnen van ziekte, revalideren tot en met trainen voor een uitgestelde Paralympische spelen. Met haar persoonlijke verhaal en teamervaring weet zij mensen in beweging te zetten.

Voeding is topsport

Paul Dingemans & TeamNL speler

Op interactieve manier leren leefstijlcoach Paul Dingemans en TeamNL rolstoelbasketabller je over over voeding. Voor de rolstoelbasketballer, in een full time sportprogramma, is voeding uitermate belangrijk. Juiste voeding op de juiste momenten helpt bij herstel en zorgt voor de juiste balans tussen energie geven en energie nemen. Fabels helpen we de wereld uit. Maar moet je anders eten als je veel zit? Beïnvloedt eten je manier van werken en je mindset? Hoe maak je gezonde en lekkere keuzes bij een eindeloos buffet? Je leert hoe gezonde voeding mogelijk is op kantoor. 

Mindfullness walk

Mindfullness expert Kim van Keulen

120.000 prikkels per dag verwerken is veel! Je hersenen krijgen behoorlijk wat te verduren. Je mentale gezondheid is van groot belang, voor onder andere een optimale prestatie en je gelukkig voelen. Door je lichaam en geest in een lijn te krijgen zul je veel ontspannender door de dag komen. Na deze workshop snap je het belang van mindfulness en heb je een aantal praktische tools die je direct kunt toepassen. Want wie wilt er nu niet innerlijke rust krijgen tijdens een hectische werkdag? Ga samen met ons het avontuur aan en geniet van de mooie omgeving van Papendal. 

Slaap- en herstel lessen uit de sport

Sam Ballak, embedded scientist fysiologie TeamNL centrum Papendal

Slaap is één van de belangrijkste herstelmechanismen van het menselijk lichaam en daarmee essentieel voor herstel, adaptatie en het leveren en verbeteren van topprestaties. Sam Ballak ondersteunt alle topsportprogramma’s op fysiologische thema’s, zoals slaap, herstel, reizen en omgaan met hitte en hij voert inspanningstesten uit. Hij weet als geen ander hoe belangrijk slaap en herstel zijn. Topsporters trainen intensief en prestatie en progressie zijn mede afhankelijk van de mate waarin een sporter kan herstellen van de geleverde inspanning. Het idee is dat hoe beter sporters slapen, hoe beter de prestaties zijn. Dat geldt ook voor de medewerkers en prestaties op het werk. Leer uit de sport, want dit geldt voor iedereen.  

Sterker terugkeren na de pandemie

ArboNed

De coronapandemie heeft nog eens onderstreept hoe belangrijk onze gezondheid is. Wat doen we als de pandemie naar de achtergrond verdwijnt? Hoe houden we dan de aandacht vast voor een goede gezondheid, ook op het werk? Hoewel een gezonde leefstijl iets lijkt waar je als werkgever geen invloed op hebt of waar je je niet mee mag bemoeien, kun je als bedrijf wel degelijk iets doen om de gezondheid van je werknemers te bevorderen. 

Tijdens deze workshop nemen de vitaliteit- en gezondheidsdeskundigen van ArboNed je mee in de mogelijkheden die je in kunt zetten om de gezondheid van werknemers en daarmee het bedrijf te stimuleren. Ze laten zien op welke gezondheidsrisico’s je alert moet zijn en hoe je deze risico’s kunt voorkomen. Ook komen je eigen leefgewoontes en vitaliteit aanbod en krijg tips en handvatten om fit aan het werk te blijven.

Rondleiding Sportcentrum Papendal

Hosts Papendal & TeamNL Speler

Where the Magic happens… Sportcentrum Papendal is de Olympische en Paralympische topsporttrainingslocatie. Het is de thuisbasis van onze Nederlandse topsporters. Tijdens de rondleiding proef je de sfeer, zie je het leven van de topsporter en krijg je de unieke kan om achter de schermen te kijken van het topsport leven. Vraag tijdens de wandeling vooral ook alles aan de hosts en TeamNL speler over het leven op Papendal, het geheim voor het fitte topsport leven en alles rondom vitaliteit. 

PARTNERS